Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /home/fluitvanatotz/public_html/wp-content/themes/Divi/includes/builder/functions.php on line 2592
Samenspelen – Fluitvanatotz

MAAIKE VAN DER HEIJDT

Docent en uitvoerend musicus fluit

Samenspelen, uitvoeringen, examens

Samenspelen

 
Elk leerproces is individueel maar samenspel kan er een enorme stimulans in geven. Samenspelen moet je leren.
Leren luisteren, leren samenwerken, leren wachten af en toe. Samen met iemand anders les hebben kan heel goed gaan als niveau en studietempo ongeveer gelijk lopen. Het mag de individuele ontwikkeling echter niet remmen.

Samenspelen doe je ook met de docent. We zullen veel duetten spelen en ik begeleid ook op de piano.
Het samenspelen in een trio of een kwartet kan beter buiten de lestijd om gaan. Met een groepje iets instuderen voor een concertje en dan bijvoorbeeld 1 les bij de docent gebruiken om de puntjes op de i te zetten.
Samenspelen kun je ook in orkesten en ensembles. Die zijn in elke stad en in elk dorp te vinden. Sommige orkesten hebben een beginnergroep, maar er zijn er ook die een bepaald niveau eisen.

Uitvoeringen

Kinderen vinden het over het algemeen heerlijk om op te treden. Dat moeten ze ook zo vaak mogelijk doen. Leerlingenconcertjes zijn daarvoor een goede gelegenheid. Behalve zelf spelen is het ook leuk en goed om anderen te horen. Ik organiseer er 2 per seizoen en stimuleer dat iedereen meedoet.

Er zijn nog wel meer mogelijkheden. Bijvoorbeeld op je eigen school met Sinterklaas en Kerstmis. En natuurlijk thuis voor familie en vrienden. Studeer iets in als verjaardagscadeau of voor moeder -of vaderdag!

Examens

Examens zijn niet verplicht, maar ik geef wel de mogelijkheid om ze te doen. Kinderen vinden het vaak leuk om een diploma te halen. Examens hebben de vorm van een concertje. Dat zijn ze al gewend van de leerlingenconcerten waar iedereen, van begin af aan, aan mee kan doen. Als er twee leerlingen zijn met ongeveer hetzelfde niveau laat ik ze liefst samen examen doen. Je speelt om beurten en je hebt meer publiek. Je nodigt familie en vrienden uit en ik zorg voor een jury. Examen doen zonder publiek mag natuurlijk ook.