Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /home/fluitvanatotz/public_html/wp-content/themes/Divi/includes/builder/functions.php on line 2592
8 tot 80 jaar – Fluitvanatotz

MAAIKE VAN DER HEIJDT

Docent en uitvoerend musicus fluit

8 tot 80 jaar

Vanaf ongeveer 8 jaar kan een kind op de “grote” fluit gaan spelen. 

Ik werk met de lesmethode Fluit van A tot Z die is ontstaan in de loop van vele jaren lesgeven aan kinderen en volwassenen. Deze bestaat uit 7 deeltjes waarin de basis van het fluitspelen wordt doorlopen.
Er zit veel speelmateriaal in, muziek uit allerlei landen en in allerlei stijlen.

Bij A tot Z hoort een boek met pianobegeleidingen, waarmee ik de leerlingen regelmatig op de piano zal begeleiden.
Na het doorlopen van deze methode ligt er een wereld van muzikale mogelijkheden open.

Je kunt ook diploma’s behalen:
A: Het basisniveau
B: Het middenniveau
C: Het hoogste niveau

Het gaat hier om niveaus als amateur. Als je de beroepsopleiding wilt gaan doen, moet je een toelatingsexamen doen. Dat haal je niet zomaar; je talent moet groot genoeg zijn en je moet met gemak het hoogste amateurniveau hebben gehaald.

Volwassenen

Muziek maken is niet aan leeftijd gebonden. Volwassenen leren wel anders dan kinderen. Waar een kind alles gevoelsmatig benadert, zal een volwassene meer cognitief gericht zijn. Sommige dingen gaan bij kinderen sneller, andere juist bij volwassenen.

Opfriscursus
Voor iedereen die vroeger les heeft gehad en behoefte heeft om zijn of haar niveau weer eens wat op te halen. Deze cursus bestaat uit 2 onderdelen:
-De basisprincipes van het fluitspelen nalopen: Toonvorming, ademtechniek, articulatie, dynamiek, gebruik van vibrato.
-Uitbreiding en vernieuwing van repertoire. Er verschijnen elk jaar vele nieuwe uitgaven aan fluitmuziek. Er is een enorm aanbod van boeken, waarbij een cd is ingesloten. Zowel op het gebied van klassieke muziek, als van pop, jazz, musical en film.

Cursus piccolo
Als je een basisniveau hebt in het fluitspelen kun je ook piccolo gaan spelen. Dat is zeker handig als je lid bent van een harmonieorkest.