Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /home/fluitvanatotz/public_html/wp-content/themes/Divi/includes/builder/functions.php on line 2592
Aanschaf en onderhoud – Fluitvanatotz

MAAIKE VAN DER HEIJDT

Docent en uitvoerend musicus fluit

Aanschaf en onderhoud van een fluit

Er zijn fluiten in allerlei prijsklassen en allerlei kwaliteitsniveaus.
Niet elke fluit is voor iedereen geschikt. Op het oog lijken de verschillen misschien klein, in de praktijk blijkt de diversiteit groot. Prijsverschillen laten zich vertalen in kwaliteit van klank, materiaal en de precisie waarmee het mechaniek gemaakt is.

Belangrijke criteria zijn:

Het gemak van aanblazen; bij fluitspelen gebruiken we veel lucht.
Vorm en grootte van het blaasgat in combinatie met je eigen lippen en kaakstand bepalen voor een flink deel de toonkwaliteit. Studeren op een instrument wat niet bij je past kost veel energie en zal weinig resultaat geven.

De klank. Het is heel belangrijk dat de speler zijn eigen klank mooi vindt.
Zoals iemand zijn stem anders hoort als die is opgenomen zo hoort een speler zichzelf anders dan wanneer een ander op zijn instrument speelt.

-Een instrument kiezen waar iemand anders mooi op speelt is dus niet verstandig.

-Het sluitwerk. Als één of meerdere kleppen niet goed sluit heeft dat invloed op de klank én op de techniek. Een leerling gaat harder duwen om de kleppen dicht te krijgen en met meer lipspanning spelen dan nodig is. Dat werkt frustrerend en belemmert de ontwikkeling.

Er is geen enkel bezwaar tegen het kopen van een 2e hands instrument.

Let naast het gemak van aanblazen vooral op de staat van onderhoud.
Een instrument dat regelmatig wordt nagekeken kan vele jaren meegaan.
Bij een slecht onderhouden instrument kan er slijtage ontstaan die niet meer te repareren is.

Het systeem van huurkoop is geschikt voor mensen die direct beginnen op de grote fluit, ook prettig als je nog niet helemaal zeker bent van je keuze.

Een jaarlijkse nakijkbeurt is nodig en eens in de 4 jaar een grote beurt ook. Laat dat doen bij een specialist in fluiten, het is een apart vak!

Hoelang gaat een fluit mee?
Een fluit kan, mits goed onderhouden erg lang mee. Afhankelijk van het merk kan de technische levensduur lopen van 10 tot meer dan 20 jaar.

Je eigen ontwikkeling speelt ook een rol:
Het instrument waar je op begint is gekozen op wat je toen had aan mogelijkheden.
De klank kan te klein worden en te weinig schakeringen in kleur bieden voor wat je muzikaal wilt zeggen. Als je zover komt moet je gaan zoeken in de categorie instrumenten met een zilveren kopstuk of geheel zilveren (of houten) fluiten.