Duo Fluit Piano

Stacks Image 283172De mooiste muziek voor de fluit vinden we in het repertoire voor fluit en piano.
Samen met pianist Rien Balkenende heb ik verschillende programma's samengesteld en uitgevoerd.

WATER EN VUUR Vaste onderdelen van dit programma zijn de romantische Sonate ‘Undine’ van Carl Reinecke en de
De fluitsonate van Prokofiev
Undine verhaalt over de onmogelijke liefde tussen een waternimf en prins.
De sonate van Prokofiev doorloopt een scala aan gemoedswisselingen. Lyrische melodieën en vurige virtuositeit wisselen elkaar in deze sonate af.

PASSIE De kern van dit programma is de sonate van César Franck. De sonate werd als huwelijkscadeau geschreven voor de Belgische violist Eugène Ysaye. De violist zag er een allegorie over het huwelijk in. De sonate van César Franck is tot op de dag van vandaag een enorm geliefd werk. Een uitgave uit het begin van de 20 eeuwse bevat al allerlei transcripties; voor cello, voor piano quatre mains, voor altviool en ook de eerste voor de fluit.

De 20ste EEUW De beroemdste sonate voor fluit en piano uit de 20ste eeuw is wel die van Francis Poulenc, die uiteraard op dit programma niet ontbreekt. De Nederlander Rudolf Escher hield van de fluit. Hij schreef er solostukken voor, een driedelige sonate voor twee fluiten en de sonate voor fluit en piano. Zoals Escher van de fluit hield, zijn wij gaan houden van zijn sonate, het laatste werk dat hij schreef voor zijn dood in 1980.